torsdag 12 januari 2012

Stekta gröna tomater

Har äntligen sett filmen Fried Green Tomatoes. Vilken bra film om vänskap och starka kvinnor!




För några veckor sedan testade jag även på receptet från filmen. Vi har ganska många tomater som inte vill mogna klart i detta busväder så jag tyckte det var bortkastat att inte äta dom. Kommer inte ihåg vart jag hittade receptet men jag skriver upp det i alla fall:

STEKTA GRÖNA TOMATER
2 pers

  • 150 g pasta
  • 2-4 gröna tomater
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 ägg
  • 3 msk grädde
  • 1 dl ströbröd
  • ca 40 g riven parmensanost
  • 3 dl olja till fritering
  • 2 vitlökskylftor
  • Ev. kajenpeppar
Skär tomaterna i centimetertjocka skivor. Blanda vetemjöl, salt och peppar på en tallrik. Vispa ihop ägg och grädde på en annan tallrik. Blanda ströbröd med parmesanost på en tredje tallrik. Vänd tomaterna först i mjölblandningen, sedan i äggsmeten och tillsist i ostbrödet. Tryck till så att paneringen fastnar och låt tomaterna vila på en bräda. Hetta upp olja sakta i en gryta el panna, ca 180 grader. Krossa vitlöken och fritera, ta upp när den är ljusbrun, den får inte brännas! Fritera några tomatskivor i taget. Smaksätt nykokt pasta med 1 msk av vitlöksoljan. Krydda tomatskivorna med grovmalen svartpeppar och ev. en nypa kajenpeppar. Servera genast med pasta.

Tips - se till att tomaterna är helt genomstekta och mjuka inuti, annars smakar det lite surt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar